Friday, October 2, 2009

.today.


.bapak aku sakit.
.ari ni dari balik klas sampai ke malam.
.aku jage die.
.makan aku hidang kan.
.kaki aku picit kan.
.badan aku bersihkan dan aku lap kan.
.hurm.
.petang tadi die jerit2 name aku.
.since die dalam blik bapak aku.
.ni dialog aku ngan bapak aku.

.abah : apit!apit!apit!
.aku : abah!nape jerit?(berlari dari bilik)
.abah : kaki abah kejang nak.
.aku: nape?
.abah : tolong amek minyak sapu kan.
.aku : ok2.(sambil amek minyak urut yang mak aku buat)
.abah : adoi2 (menjerit).
.aku : jap bah, sikit je ni.
.abah : ade asam masam x?(asam boy)
.aku : xde bah.nape abah nak ke?
.abah : xde xpela.
.aku : ibu!ibu!(panggil mak aku)
.ibu : nape pit?
.aku : tolong picitkan abah jap.apit nak beli asam jap.
.ibu : yela.
.abah : xpela nak.
.aku : xpela bah.
.hahaha.
.aku pergi berlari beli asam kat bhp.
.xla jauh sangat.
.tapi lari kan.
.tu yang penat.
.aku : nah bah.(aku suapkan die)
.abah : time kasih nak.
.aku : sambil aku urut kaki die balik)
.sampai die tido.macam nak nangis la siot aku!
.mase aku tengok tv.
.aku terpikir.
.mase aku kecik2 dulu.
.bile bapak aku nak balik umah je sebelum sampai depan umah.
.bapak aku mesti bunyik kan hon kate.
(menandekan raje kat umah nak balik)
.aku dengar je bunyik hon kate tu.
.aku berlari keluar bukak kan pintu.
.bapak aku keluar je aku mesti salam die.
.ciom pipi die.
.pastu aku dapat la mainan.
.masok dalam umah.
.aku tolong die bukak kan stokin die.
.ade satu hari tu.
.abang aku nye duit hilang rm3.
.zaman kecik2 dulu.
.ade rm5 je dah kaye.
.dah boleh beli kate tamiya.
.time tu lak ngah gile tamiya.
.abang aku tuduh aku curik duit tu.
.hurm.
.bapak aku panggil aku.
.mcm ni.

.abah : anak bapak,anak bapak, mai sini.
.aku : (turun la slamber je muke) yes bos?
.abah : bos ea?nape ko curi duit abg ko!
.aku : mane ade.apit xcuri.
(dalam apit xcuri tu.aku dah kne sau dah)
.sepak trajang sume dah kne dah.
.last-last skali.
.dah lepas kena pukol ngan bapak aku.
.aku nek atas ngadu ngan akak aku.
.pastu ngan slamber abg aku datang.
.cakap.
.dik aku mintak maaf.
.aku baru teringat.
.duit tu aku dah blanje.
.akak aku yang no 1 ni lak dengar.
.pe lagi.
.gusti la die dorang.
.malam tu aku xbleh tido.
.sebab badan sakit.
.pastu deman.
.bapak aku yang ni lah yang teman aku.
.lap kan badan aku.
.suap kan aku makan.
.macam2 lagi.
.walaupon sakit.
.die pukol.
.die tetap bapak aku.
.aku tetap sayang die.
.aku berdoa agar die dipanjang kan umo.

(moral of story : kawan kawan yang masih berbapak lagi.


.jage la bapak korang baik2.
.1 : sebab die kite aku kat dunia ni.
2 : dia la menanggung makan minom kite selame ni.
3 : sebab die lah kite dapat pakai baju raye.
.dan macam macam lagi la.
.baik burok bapak korang.
.ingat die tetap bapak korang.
.bagi aku mak xde xpe.
.kalo bapak xde.
.mane ko nak cari.
.7e xde jual.
.so renung2 kan la.
.dan selamat beramal.
.ni photo bapak aku.

5 comments:

  1. sedeynyer..
    mnitik air mata aku..
    huhu

    ReplyDelete
  2. weii.. menangis aku bc.. ='(

    ReplyDelete
  3. good son.
    aku slalu buat muka cam mangkok tingkat kalau bapak aku suh cuci kolam.

    so pas ni, aku nak berazam.
    buat muka manis kalau bapak aku suruh apa apa.

    btw, good entry boy!
    thanx for make me realize;)
    take a very good care of your father. aku doakan bapak ko sihat cepat ;)

    ReplyDelete
  4. sedihnya...

    teruskan jadi anak yg soleh :)

    ReplyDelete